AfrikanischeWeisheit

Afgelopen week was ik voor een korte stedentrip in Berlijn, en maakte een wandeling langs de overblijfselen van de Berlijnse muur. Vele kunstenaars hebben de meest prachtige street-art schilderingen toevertrouwd aan deze historische plek.

De ‘Afrikanische Weisheit’ op deze schildering trof me: “many small people who in many small places do many small things that can alter the face of the world”. Want zo is het: welke kleine bijdrage lever jij om de wereld een beetje mooier te maken? Mijn gedachten dwalen af naar de ondernemende projecten die we op scholen begeleiden..

.. naar dat ene meisje in Haarlem dat, in het kader van de natuurfoto-tentoonstelling die ze met de hele klas maken, bedacht dat er een speurtocht bij de tentoonstelling moet komen. Ze maakt daarvoor met haar vriendinnen een prachtige poster en bedenkt mooie kijk-vragen bij de foto’s die de kinderen in de klas zelf gemaakt hebben…

..en naar dat ene jongetje in IJmuiden dat zo handig met computers is. Zijn hele klas is de ‘Raad van Kinderen’ en hij zit in het groepje dat verslag legt van alles wat er in de klas gebeurt. Op de tussentijdse presentatie vertoonde het groepje een prachtig filmpje. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe trots de blikken van de kinderen in dit groepje waren, hoe mooi ze een verbinding maakten door alle kinderen uit de klas aan het woord te laten in het filmpje.. en ‘verbinding’ is nu juist precies het onderwerp waar deze Raad van Kinderen’ zich over mag buigen.

‘Many small people who in many small places do many small things that can alter the face of the world’: al die op het oog kleine initiatieven, die de sfeer in een klas zo positief beïnvloeden en bijdragen aan de groei van kinderen. Is dat niet de essentie van het onderwijs: kinderen laten ervaren dat ze door hun eigen initiatief de wereld een beetje mooier kunnen maken?