Soms lees je een zin, waarvan je denkt: ‘ik wou dat ik die zelf verzonnen had!’fiets martijn
Dat overkwam me toen ik las over het nieuwe boek van Wouter Hart… zijn mooie en scherpe blik op onze maatschappij treft me zeer.

Wat is die zin dan?
‘ Het gaat niet om loslaten, maar om anders vasthouden’..
De eenvoud die zo mooi uitdrukt waar het echt om gaat, is treffend in deze zin.

Anders vasthouden doe je als partner, wanneer je je lief uitzwaait voor een weekend woest mountainbiken met zijn fietsvriend, en je liever niet wil weten op welke enge paadjes zij gaan fietsen..
Anders vasthouden doe je als ouder, wanneer je kind voor het eerst zelf naar het zwembad fietst en je oren gespitst zijn op een harde knal en daarna een sirene ..
Anders vasthouden doe je als ouder van een examenkandidaat wanneer die jou verzekert dat het kijken van alleen flipping-the-classroom-filmpjes echt de beste manier is om zich op zijn examen Scheikunde voor te bereiden…
Anders vasthouden doe je als leerkracht wanneer je de kinderen zelf laat kiezen welke taak van de week ze als eerste willen aanpakken..
Anders vasthouden doe je als leerkracht wanneer je de kinderen uit jouw klas zelf een tentoonstelling over natuurfotografie laat organiseren, met natuurlijk eigen gemaakte foto’s
Anders vasthouden doe je als mens wanneer je vertrouwen hebt in het gezonde verstand van je lief, je kind en je leerling, wanneer je verantwoordelijkheid overdraagt en de ander aanspreekt op wat hij of zij allemaal wel kan …..

En dan gebeuren de mooiste dingen…