Winter

Isolatie van veren en vacht

OoiMetLamEen proefje om aan leerlingen te laten zien hoe goed veren of een vacht isoleren.

Wat heb je nodig:

  • 2 plastic flessen met dop

  • een thermometer

  • warm water

  • ruitjespapier

Neem de twee plastic flessen. Een van de twee pak je goed in met wol of dons. Zorg ervoor dat de opening vrij blijft. Vul beide flessen met warm water(ca 40 graden).
Zet beide flessen buiten of in de koelkast. Om de 5 of 10 minuten gaan 2 kinderen de temperatuur van de twee flessen meten. Dit kan gedurende een halve of een hele dag.

De gegevens worden in een tabel op het digibord verzameld. Aan het einde van de dag zet je samen met de leerlingen de gegevens in een tabel.

Zo vergeten de leerlingen van groep 7 of 8 nooit meer dat wol of dons isoleert en ze hebben gelijk geleerd hoe je gegevens in een grafiek of tabel zet.

 

Vogels in de winter

Zelfs in een nieuwbouwwijk is het mogelijk vogels te zien in de winter. Kwestie van geduld en goed kijken.
In de vijvers zitten de eenden. Leuk om met de kinderen naar het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes van de gewone eend te kijken.

Om kleine zangvogels naar de school te lokken moet je ze voeren. Verzamel met de kinderen als dat mogelijk is dennenappels of sparrenappels. Koop een pak plantaardig vet. Breng deze op kamertemperatuur. Koop ook een zak vogelvoer. Doe deze in een schaal. Bind een touwtje aan de dennenappel . Duw de dennenappel door het vet zodat er vet tussen de schubben achterblijft. Haal de dennenappel met het vet door het vogelvoer. Hang het geheel zo dicht mogelijk bij het raam op. Geduld is een schone zaak!

Leg bij het raam een zoekkaart met wintervogels en een verrekijker.