Lente

Lees hier wat je met de lente kunt doen in de klas.

Aardappel-Lotte

Aardappels poten
Wie weet nu niet wat een aardappel is!
Natuurlijk, iedereen kent de aardappel, maar… hoe groeit een aardappel eigenlijk?
Koop in een tuincentrum pootaardappelen. Koop bij een bouwmarkt een grote plastic bak met een diameter van minstens 60 cm.
Vul de bak met een mengsel van zand en zwarte aarde. Poot hierin ongeveer 15 aardappelen. Zet de bak buiten waar zon komt en de regen in de bak kan vallen.
Volg met de kinderen het proces. Na de zomer kun je oogsten.

Ei-Lotte

Eieren
Een ei hoort erbij, zeker in het voorjaar. Maar… hoe ziet een vogelei eruit van binnen? Breek voorzichtig een ei in een glazen schaaltje met een zwart papier eronder. Op de gele eidooier zit een klein wit puntje. Dat is de eicel die door het sperma van de haan bevrucht kan worden. Uit dat kleine eitje kan dus het kuiken groeien. Het kuiken heeft een soort navelstreng dat over het eigeel heen groeit. Het eigeel dient als voedsel voor het kuiken. Aan de stompe kant van het ei zit de luchtkamer. Daar vindt de gaswisseling plaats. Zuurstof door de poreuze schaal naar binnen en kooldioxide naar buiten. Aan beide zijden van de dooier zitten de hagelsnoeren. Deze houden de dooier op zijn plaats in het ei.
Gooi de bekeken eieren niet weg, maak er met de kinderen een omeletje van.

thumb Koolwitje Lotte

Koolwitjes in de klas
Als je het pakket van de vlinderstichting hebt ontvangen heb je gezien dat je eitjes van de vlinder gekregen hebt en enkele rupsen. Op de website van de vlinderstichting zie je alles wat je moet doen om uit deze rupsjes en eitjes volwassen vlinders te laten ontwikkelen.
Als je vlinderbak groot genoeg is kunnen de vlinders paren en weer eitjes leggen.
Wie zijn de mannetjes en wie zijn de vrouwtjes onder de vlinders?
Het mannetje heeft donkere tipje aan de vleugels. Het vrouwtje heeft daarnaast ook stippen op haar vleugels.
Mocht er een vlinder dood gaan bekijk hem dan onder een sterk vergrootglas en je zult heel mooi de schubben op de vleugels zien. Dan zie je ook dat een vlinder een insect is want hij heeft 6 pootjes.
Het is ook een idee om samen met de kinderen de vlinders vrij te laten.

Weegbree-Lotte

Weegbree
Weegbree is een plant die groeit op plekken waar gelopen wordt. Het is een zogenaamde ‘tredplant’. Een oud volksgeloof beweert dat als je het blad uit elkaar trekt je aan het aantal nerven dat uitsteekt kan zien hoeveel kinderen je zal krijgen!
Een leuke bezigheid om te gaan doen met de klas.