Herfst 

Maïs

MaisEind september is de maïs zover gerijpt dat het geoogst kan worden. Als voedsel voor de mens en vermalen tot kleine stukjes dient het als veevoer.
Trek in september voorzichtig een maïsplant uit de grond en neem hem mee naar school.
Het is een mooi voorbeeld van een eenhuizige plant. Bovenin zit de mannelijke bloem met stuifmeel. Halverwege de stengel zie je de maïskolf zitten. Als je de korrels van de kolf haalt, zie je witte draden zitten, dit zijn de stampers (goed kijken!).
Maïs is een grassoort. 5200 voor Christus at men in Mexico al maïs. De maïs werd gepoft.
Dat doen we nu ook nog. Kijk op de site hoe je maïs kunt poffen. Prima afsluiting van een les over maïs.

 

Spinnen

Trilspin

TrilspinNa de zomervakantie tot diep in de herfst zie je spinnen in hun web. Ze hebben acht poten aan hun voorlijf en als je goed kijkt zie je ook acht ogen. Op hun kop staan twee gifkaken.
Alle spinnen hebben gifkaken. De trilspin die in onze huizen woont is de giftigste spin op aarde. Gelukkig zijn de kaken zo klein dat hij of zij niet door onze huid heen komt.
De zijden draden van de spinnenwebben zijn ijzersterk.
Een leuke en leerzame activiteit met de leerlingen is met een stevig zwart vel A3 papier op een rustige septemberdag naar buiten te gaan. Je zoekt een mooi web en duwt liefdevol de spin eruit. Je plaats het papier achter het web. Doordat de draden kleverig zijn plakt het web op het papier. Maak de grote hoofdspaken van het web los en je kunt het hele web meenemen. Strooi een beetje meel over het vel en blaas de rest weg.
Een prachtige afdruk van het web is nu zichtbaar.

 

Herfst

DagenNacht-ZonenMaanDe dagen worden korter en de nachten langer.
De herfst begint op 21 september en duurt tot 21 december.
In de herfst staat de zon precies boven de evenaar. Dat is een aardig eind weg van Nederland. De kracht van de zon is dan ook niet zo groot meer als in de zomer.
Jonge kinderen ervaren de stand van de zon het best als je op het schoolplein op een vaste plek, op een vast tijdstip van de dag (het liefst rond 12.00) naar hun schaduw gaat kijken.
Door de schaduw met krijt over te trekken zien zij dat de schaduw in de volgende dagen steeds langer wordt.

Wanneer je een beschilderde bal scheef op een stokje prikt en een scherpe zaklamp gebruikt kan je in een verduisterde klas goed laten zien hoe de aarde staat ten opzichte van de zon.