De leerlingen van groep 8 van de Aloysiusschool in Overveen hebben hun eigen bedrijf opgericht: “Fruities & Smoothies”

Hieronder de blogs over het verloop van dit prachtige ondernemende project. De blogs zijn geschreven na de begeleidende bezoeken van De Educatieve Stad aan de klas.

9. De evaluatie

Het project ‘Fruities & Smoothies’is geëvalueerd met de kinderen. Ze geven prachtige feedback. Vooral het woord ‘vrijheid’ wordt veel genoemd. De kinderen ervaren vrijheid door het vertrouwen dat aan ze wordt gegeven. Sommige kinderen hebben daar aanvankelijk wat moeite mee, zij vinden het prettig als de leerkracht beslissingen neemt. Er wordt besproken dat je je juist leert door eigen keuzes te maken, binnen het kader van het uitdagende einddoel. Van de feedback op deze foto worden we een beetje stil, en heel gelukkig: ons ‘heilige’streven is gelukt!

fruities9

8. Naar Artsen zonder Grenzen! 

Vandaag gaat de klas naar het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. Ze bieden daar een cheque aan. De klas heeft 1894 euro opgehaald! Na het aanbieden van de cheque sluit de klas het project af met een minuut stilte bij de gedenkboom van Artsen zonder Grenzen.

fruities8

7. Start verkoop fruit in de school 

Vandaag is de verkoop van de gezonde pauzehap voor de kinderen van de eigen school begonnen. Er staan zo’n duizend bekers klaar, allemaal voorzien van het ‘Fruities& Smoothies’-logo, er is fruit ingekocht, en er hangen lijsten in de klas waarop staat welke kinderen in welke klassen fruit krijgen. De ouders konden voor tien euro een ‘abonnement’ voor een week kopen voor vijf keer een fruithap. Het lokaal van groep 8 is veranderd in een ‘fruitfabriek’: bij elk tafelgroepje wordt een soort fruit gesneden.. het ziet er allemaal heel professioneel uit! Iedere leerling uit groep 8 heeft een taak: zo vormen ze samen een geoliede machine!

fruities7

6. De verkoop is begonnen

Vandaag is het koningsdag en is de verkoop echt begonnen! De kinderen hebben een bakfiets ‘gepimpt’en verkopen ‘fruties & smoothies’. De ‘gezonde snacks’ vinden gretig aftrek: om 10.30 zijn de eerste ingredienten al op.. gelukkig is er om de hoek een Albert Heijn.

fruities6

5. De ouderavond

De kinderen organiseerden zelf een ouderavond. Op de foto beantwoorden kinderen vragen uit de zaal. Alle subgroepen, en dus alle kinderen presenteerden wat er tot nu toe gebeurd en gedaan is. En dat is veel! Er is een website gelanceerd, er is een logo, er is een mooi gepimpte bakfiets, er is materiaal ingekocht om de smoothies in te serveren, er is een receptenboek, er is een goed doel gekozen: artsen zonder grenzen, er is een plan gemaakt voor verkoop op koningsdag en verkoop op school de weken daarna. Kortom, wat een prachtig uitdagend onderwijs!

fruities5

4. Aan het werk!

fruities4Vandaag mocht ik getuige zijn van hoe goed de groepen aan het werk zijn om hun bedrijf ' Fruities & Smoothies' zo succesvol mogelijk te maken! Elke leerling in de klas heeft zijn/haar draai gevonden in het subgroepje. Op de foto zijn de jongens van 'het logo-groepje' aan het werk. Het logo is ontworpen en ze zijn nu het groepje 'inkoop' aan het helpen. Ik mocht mee met het 'flyer-groepje': we bezochten een drukkerij om te informeren naar drukkosten. De leerkrachten geven aan dat ze onvermoede talenten bij de kinderen boven zien komen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar sponsors: ze schrijven geheel zelfstandig prachtige emails!

3. Eerste presentatie

fruities3Vandaag presenteerde elke subgroep aan de ouders wat ze tot nu toe hebben ondernomen en wat ze nog gaan ondernemen om de onderneming 'Fruities & Smoothies' verder uit te bouwen. Geweldig om te zien hoe elke leerling zijn unieke plekje heeft gevonden. De leerlingen vertelden ook wat ze al geleerd hebben. Ze waren oa. zeer onder de indruk van het verhaal van de spreker van Artsen zonder Grenzen, het goede doel dat aan dit project gekoppeld is. De leerlingen hielden zo een inspirerend verhaal dat het eerste startkapitaal al door sponsors is gedoneerd! Wat een prachtig rijk onderwijs!

 

2. Het onderwerp is bekend!

fruities2

De klas heeft gekozen: ze willen groenten en fruit verkopen op school en in de buurt met een flexibele verkoopplek (hun eigen woorden!) bijv. een bakfiets. Ze maken daarbij een receptenboek. Hun doel is geld te verdienen voor Artsen Zonder Grenzen! Binnenkort komt een voorlichter van AZG voorlichting geven op school. De kinderen hebben inmiddels hun talenten in kaart gebracht en gaan binnenkort solliciteren op de functies binnen hun eigen onderneming! Het was een feest om er vandaag weer bij te zijn! Op de foto zijn de kinderen bezig met het maken van de tijdlijn achterin de klas. To be continued....

1. De start van het project

De leerkrachten van groep 8, Rob en Cherida, vertelden de kinderen dat ze iets heel spannends gaan doen! De klas mag zelf een bedrijf gaan oprichten, ze mogen er geld mee verdienen en de winst moet aan een goed doel gegeven worden. De kinderen reageerden dolenthousiast! Na deze uitdagende uitnodiging, was er een echte ondernemer in de klas die de kinderen inspireerde tot het oprichten van een bedrijf waarmee ze geld gaan verdienen voor een goed doel. Hij vertelde over de kansen en de valkuilen op basis van zijn eigen ervaring.
Wat gaat de klas ondernemen? De kinderen gingen brainstormen...

fruities1 1fruities1 2

Ga naar boven