Ondernemend leren deel 7

presentatie dilemma techport 

 Lees Verder

Ondernemend leren deel 6

dilemma8 1web

Het is De Dag van de dialoogsessie!
De kinderen worden met de Telstar-spelersbus bij school opgehaald en mogen bij Tatasteel hun oplossingen voor het dilemma presenteren: Op welke manier kunnen de verschillende instanties die met elkaar gaan samenwerken in Techpoort in contact komen zodat er samenwerking ontstaat?

De presentatie is supergoed voorbereid, en staat als ‘een huis’. De mooiste ideeën worden gepresenteerd: van een onderling voetbaltoernooi, tot samenwerken in moestuinen op het dakterras om zo gezonde voeding te kweken voor het restaurant. Van het aanbrengen van lavendelgeur om beter te kunnen werken, tot een digitaal smoelenboek opzetten en de nieuwsbrief ‘Techpoortje’ in het leven roepen. De sessie wordt geleid door journalist Frenk van der Linden. De kinderen laten zich niet van de wijs brengen door kritische vragen!

dilemma8 2web

 

 

Ondernemend leren deel 5

zefier4

De dialoog met de Raad van Bestuur van Tata Steel staat voor de deur, nog een paar weken te gaan. Hoe kunnen Tata, het onderwijs, de gemeente en de omringende bedrijven beter met elkaar in contact komen en dat ook blijven? De kinderen hebben allerlei ideeën. Een voorbeeld: complimentenkaartjes om aan collega’s uit te delen. Een positieve sfeer draagt immers bij aan een blijvend goed contact. En verder denken de kinderen na over gezonde voeding voor creatieve breinen, sport in de sportruimte en op je werkplek, de werking van kleuren op je gemoed en wat doet muziek voor je hersens? We hebben de talenten van de kinderen gekoppeld aan de verschillende werkgroepjes. 
Met de kinderen praten we over de meerwaarde van deze manier van werken en hoe ze allemaal vanuit hun eigen talent bijdragen aan een prachtige en krachtige dialoog met Tata Steel.

Ondernemend leren, deel  4

De Raad van Kinderen (Missing Chapter Foundation) op tour langs Tata Steel, het Novacollege en de gemeente Velsen. Als echte journalisten nemen ze interviews af en stellen ze vragen.

RvK bustour 1827RvK bustour 1857RvK bustour 1927RvK bustour 1915RvK bustour 3241

Ondernemend leren, deel  3

De kinderen houden hun presentaties over de partners van Tech Port.

dilemma techport1dilemma techport2

Ondernemend leren, deel 2  

De kinderen van groep 8 van de Zefier zijn hard aan het werk. Nadat het dilemma is voorgelegd, zijn ze eerst in vier groepen onderzoek gaan doen naar wat de partijen die bij Techpoort betrokken zijn, precies doen. Een groep onderzoekt wat het Nova college is, een groep onderzoekt de gemeente Velsen en een groep onderzoekt Tata Steel. Ze hebben bedacht wat ze al van deze organisaties weten en wat ze zouden willen weten. Ze hebben ook geleerd welke onderzoeksvragen je kunt stellen. De vierde groep is de groep van de verslaggevers. Zij zijn aan het nadenken over hoe ze zo goed mogelijk aan de buitenwereld kunnen laten weten wat er gebeurt in de klas.

Elke werkbijeenkomst begint en wordt afgesloten met een ‘ op-de-kruk-moment’. Een lid van elke groep vertel aan de klas wat ze gaan doen en wat ze gedaan hebben. Ook wordt steeds besproken wat er goed gaat in het samenwerken en wat er nog beter kan.

1 februari presenteren de groepen aan elkaar wat ze onderzocht hebben, spannend!

 zefier3

Ondernemend leren deel 1: het dilemma

Vandaag was een hele spannende dag voor de kinderen van groep 8 van Basisschool De Zefier in Ijmuiden. Ze werden geïnstalleerd als ‘Raad van Kinderen’ door de ‘Missing Chapter Foundation’! De Foundation legt de klas een dilemma vanuit een groot bedrijf voor en op 23 april mogen de kinderen de oplossing presenteren. Het dilemma werd voorgelegd door Hans Nooij en Myrne Kleinen van Tata Steel. Tata Steel gaat samen met de gemeente Velsen en het Nova College het ‘Techport Centre’ openen. Dat moet een plek worden waar het gaat ‘zinderen’ op het gebied van productinnovatie. De Raad van Kinderen mag gaan nadenken over hoe Techport Centre een plek wordt waar iedereen -ondernemers, onderwijs, leerlingen, gemeente- elkaar ontmoet en waar nieuwe ideeën ontstaan. Hoe komen al die verschillende partijen met elkaar in contact en hoe kunnen ze samenwerken en elkaar versterken?

Dat wordt spannend op De Zefier! To be continued…

zefier1zefier2

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hans Nooij presenteert het dilemma . De geïnstalleerde Raad van Kinderen met Karin Lampe van de Missing Chapter Foundation, Myrne Kleinen en Hans Nooij van TaTa Steel, juf van groep 8 Marlies Meijer en directeur van De Zefier Manja Dobben.

 

Ga naar boven