Ondernemend leren kent twee vormen:
De leerlingonderneming
De kinderen zetten hun eigen onderneming op en in de hogere groepen kunnen de kinderen daar ook geld mee verdienen. Voor de opbrengst kiezen zij van tevoren een (goed) doel uit. Het product van de onderneming is altijd verbonden met de buitenwereld, bijvoorbeeld een kooktijdschrift dat in de buurtwinkel komt te liggen, een tentoonstelling in een echt museum of het organiseren van de Koningsspelen voor de hele school. Doordat de ondernemende projecten altijd een link hebben met de echte wereld, is er bij de kinderen een grote motivatie om hun werk zo goed mogelijk te doen. Vakken als taal en rekenen komen bij elke onderneming dagelijks aan de orde, zoals teksten schrijven voor een brochure of website, informatie lezen, inkomsten en uitgaven berekenen of een begroting maken.
Uitgebreide voorbeelden met filmpjes vindt u onder het kopje ‘projecten’.
De talentenklas
Naast een leerlingonderneming kan ondernemend leren in talentenklassen vorm krijgen, zoals een muziekklas, een naaiatelier, een techniekklas, waar kinderen hun eigen talent verder kunnen ontwikkelen onder leiding van een meester in het vak. Het doel kan bijvoorbeeld een concert zijn voor de buurt of een modeshow.
Basisgedachte: ieder kind kan wat
Uitgangspunt bij zowel de leerlingonderneming als de talentenklas is: ‘ieder kind kan wat’. Bij de start solliciteert elk kind naar een functie binnen de onderneming of naar een bepaalde talentenklas. Zo kan elk kind doen waar het goed in is en zijn talent verder ontwikkelen. De bevestiging dat je ergens goed in bent en daar (met hard werken) beter in kan worden, heeft voor elk kind een groot effect op de persoonlijke groei.
Geïnteresseerd geraakt? Ga dan naar: Contact